Blijf binnen je mobiele datalimiet

Met het verkleinen van de datalimieten voor mobiel internet door KPN, T-Mobile en Vodafone (tenzij je extra betaald voor ongelimiteerd, maar wel fors langzamer dataverkeer) is het handig om binnen de datalimiet van je abonnement te blijven. Er overheen gaan kan fors in de papieren gaan lopen.Bij de goedkopere abonnementen van ‘De grote drie’ is de datalimiet 200 MB, bij de duurste varianten ligt dan rond de 1GB. Als je regelmatig surft met je smartphone of tablet en dagelijks vijftien webpagina’s bekijkt zit je al snel aan die 200 MB per maand.

Op Bright.nl vonden we voor jou een aantal handige tips en apps die je kunnen helpen om binnen de datalimiet te blijven.

Tip 1: meten is weten

Wat is je actuele verbruik? Er zijn diverse apps om daar achter te kunnen komen. Zo heb je voor de iPhone

DataMan Free of Pro  (gratis / € 1,59 ) of Bandwith Pro (€ 1,59 ). Android heeft gratis apps als 3G Watchdog, My Data Manager of Stats. Zo kan je met My Data Manager (gratis / € 2,39 ) ook een opgesplitst verbruik van mobiel internet, roaming of WiFi per app zien.

Bij de meeste apps is het mogelijk om de hoogte van je datalimiet in te stellen. Kom je daar in de buurt dat krijg je een waarschuwing. Sommige apps, zoals Stats, kunnen automatisch de 3G-verbinding uitzetten als je maandelijkse limiet is bereikt.

DataMan Pro

http://itunes.apple.com/nl/app/dataman-pro/id433617332?mt=8

DataMan Free

http://itunes.apple.com/nl/app/dataman-free-real-time-data/id404513413?mt=8

My Data Manager Free

https://market.android.com/details?id=com.mobidia.android.mdm

My Data Manager (zonder advertenties)

https://market.android.com/details?id=com.mobidia.android.mdmpaid

Tip2 : besparen met apps

Je kan als je dicht bij de datalimiet komt ook ijken naar apps die minder data verbruiken, maar toch hetzelfde of meer doen. Die kunnen de gegevens comprimeren voordat ze op het toestel worden binnengehaald.  De app Onavo verkleint vooraf alles wat je via mobiel internet opvraagt op zijn eigen servers. Door de compressie kan je met hetzelfde gebruik minimaal twee keer meer doen op je smartphone. Hoeveel je wint hangt wel af van het gebruik Vooral bij plaatjes en webpagina’s werkt dit goed.

Onavo is vooralsnog gratis. Een aanrader als je krap in je data zit. Mocht je uit privacy overweging niet willen dat de Onavo servers ook bijvoorbeeld je mail zien langskomen, dan kan je de compressie per toepassing uit

Onavo is voorlopig gratis, al zou het bedrijf wel betaalde diensten overwegen. Zit je krap in je data, dan is dit een aanrader. Maak je je zorgen om je privacy, omdat Onavo op zijn servers ook je mails zou kunnen zien langskomen, dan is de compressie ook per toepassing uit te schakelen.  De app is momenteel nog alleen voor iPhone beschikbaar, een Android versie wordt getest en zal binnenkort volgen.

Onavo (iPhone)

http://itunes.apple.com/nl/app/onavo-save-data-stretch-your/id423545287?mt=8

Ook het gebruik van een alternatieve browser kan voordelig zijn voor het verbruik. Voor bijna alle mobiele platformen is de populaire Opera Mini beschikbaar. Die comprimeert webpagina’s op de Opera-servers, waarna ze via de browser naar de gebruiker teruggestuurd worden. Hierdoor zijn bijvoorbeeld ook zwaardere pagina’s sneller geladen. Ook kan je het tonen van afbeeldingen helemaal uitschakelen om nog ‘lichter’ content te kunnen lezen.

Opera claimde vorig jaar in een onderzoek dat met zijn browser er met hetzelfde dataverbruik veel extra pagina’s op bekende sites zijn te bezoeken. Het zou gaan om 9 extra pagina’s op Facebook, 16 op Twitter en 3 op Wikipedia.

Tip 3: Gratis wifi

Gratis WiFi is een goed alternatief voor 3G. Als T-Mobile of KPN klant heb je gratis toegang tot honderden hot-spots in Nederland. Met apps als Free WiFi Finder en Boingo Wi-Finder kan je gratis Wifi-netwerken opsporen. Ook een site als Hotspotsvinden.nl kan handig zijn voor vertrek.

Er zijn ook diverse horeca – en koffieketens zoals McDonalds, La Place (langs de snelweg) of Starbucks die gratis WiFi aanbieden in hun vestigingen. Ook op Schiphol en in veel bibliotheken is het draadloze internet gratis, op de luchthaven is dat wel beperkt tot 1 uur. Sommige steden hebben zelfs gratis stadsnetwerken, zoals Rotterdam Draadloos en Heerlen Live.

Na lang wachten is het in de meeste Intercity-treinen ook mogelijk om (langzamer) draadloos te internetten en voor kampeerders zijn er in Nederland alleen al 600 campings die draadloos internet aanbieden. Die zijn te vinden op WiFicampings.nl

Wi-Fi Finder (iPhone, gratis)

http://itunes.apple.com/nl/app/wi-fi-finder/id300708497?mt=8

Wi-Fi Finder(Android, gratis)

https://market.android.com/details?id=com.jiwire.android.finder&feature=search_result

Tip 4: je instellingen nakijken

Ook met instellingen van je smartphone of tablet kan je op dataverbruik besparen. Zo kan je de pushnotificaties van apps uitzetten of de locatiebepaling via 3G. Dat kan via je systeeminstellingen van je smartphone of 3G-tablet.

Het updaten van apps kan je beter doen via WiFi. In iOS is dat nu al niet mogelijk om apps groter dan 20 MB via mobiel internet te updaten. Voor systeemupdates of straks synchroniseren met Cloud – services (bijvoorbeeld straks met iOS 5 en iCloud) geldt hetzelfde.

Tip 5: Beperk openen van grote e-mails en multimedia

Een simpele, maar doeltreffende manier om te besparen. Alleen het eerste stuk van je e-mail downloaden en alleen verder lezen of attachments openen als het echt nodig is. Het streamen van muziek met bijvoorbeeld Spotify is helemaal af te raden op 3G. Handiger is het het synchroniseren van je Spotify – playlist via WiFi om offline te beluisteren.

Het bekijken van filmpjes op Youtube kost ook een berg data. Mocht je toch per se die video willen bekijken, kies dan nooit voor de HD-versie. Ook bij het doorsturen van je mobiel gemaakte foto’s kan je besparen door een kleinere versie te versturen. Het uploaden van bestanden telt immers ook mee bij je dataverkeer! Wat ook sinds kort offline kan, is navigeren met de Google Maps-app, wat vooral in het buitenland veel data en dus geld scheelt.

 

About Redactie
De redactie van dit Blog bestaat uit alle expert trainers verbonden aan de Competence Factory. Zij schrijven onafhankelijk, kritisch op een laagdrempelige manier over vaknieuws, maar ook over luchtige zaken als gadgets en 'lifestyle tech' gerelateerd nieuws.

{lang: 'nl'}

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>